Hier kon ik het huis laten bouwen waar ik van droomde

Zuidpolder voelt voor Melanie Calis als de plek waar zij is geboren. ‘Ik ben opgegroeid aan het einde van de Meentweg in Eemnes, tussen de weilanden met paarden, schapen en koeien. Dat ik ook hier die ruimte en natuur kan ervaren, vind ik heel bijzonder.’

Stap voor stap

Een eigen woning ontwerpen en laten bouwen is een grote stap én uitdaging. ‘Als je zelf bouwt, is er zoveel mogelijk. Je kunt zelf de indeling bepalen, de grootte van het huis, de uitstraling. Deze vrijheid maakt het soms ook lastig. Je wil geen verkeerde keuzes maken. Ik ben dan ook heel blij met alle hulp die ik heb gekregen van mijn broer en zijn vrouw die samen een architectenbureau runnen. Zij hebben mijn wensen en smaak vertaald naar een prachtig ontwerp.’

Bouwen met vertrouwen

Het was voor Melanie een bewuste keus om samen te werken met mensen die ze kent. ‘Het geeft rust als ik kan vertrouwen op de adviezen en keuzes die zij aandragen. Ik weet dat ze in lijn liggen met wat ik voor ogen heb. Dit geldt ook voor mijn aannemer. Ik heb daardoor het hele proces, van eerste schets tot oplevering, heel positief ervaren. Intens en tijdrovend, maar wel bijzonder en waanzinnig om mee te maken.’

Natuur beleven

Belangrijk was dat de tuin en het huis één geheel zouden vormen. En dat ook de groene omgeving werd betrokken in het ontwerp. ‘Ik wil van binnenuit zoveel mogelijk zien van de tuin, het weiland met paarden en de wilde bloemen aan de slootkant.’ De woning heeft daarom grote ramen en deurpartijen, achter vanuit de grote leefkeuken heeft Melanie vrij zicht, aan de voorzijde bevinden zich de woonkamer en een kantoor. ‘Ik vind het heerlijk om tijdens het werken de bijen en vlinders in de tuin van bloem naar bloem te zien gaan.’

Veranderen met de seizoenen

Als hovenier en tuinarchitect is de tuin haar lust en leven en het visitekaartje van haar bedrijf bovendien. ’De weelderige borders met knotwilgen, vaste planten en siergrassen geven de tuin een natuurlijke uitstraling. Ik hou van vaste planten die veranderen met de seizoenen. Zo blijft de tuin spannend. Nu is alle aanplant nog jong, maar ik kijk uit naar hoe alles er volgend jaar uit zal zien, als de planten volgroeid zijn.’

En dan is het zover…

Half juni verhuisden Melanie en haar dochter Nikki (10) en zoon Dion (8) naar hun huis. Binnen was nog niet alles klaar, toch kreeg de aanleg van de tuin prioriteit. ‘Het is heel fijn als de tuin bijna klaar is als je in een nieuw huis gaat wonen. Het scheelt erg veel zand en stofzuigen. En we hebben al heerlijk genoten van de zwemvijver met die warme dagen.’ Binnen rommelt zij naar eigen zeggen stapje voor stapje verder. ‘Elk klusje dat is gedaan, geeft weer extra woonplezier.’

Thuis in Eemnes

‘We wonen hier op een van de mooiste plekken die je je maar kunt wensen. Overal groen om ons heen. De kinderen kunnen heerlijk buitenspelen en ook hun school is dichtbij. En het leuke van zelfbouwen is dat je ervaringen kunt uitwisselen met je buren en elkaar zo snel leert kennen. We voelen ons hier helemaal thuis.’